Här kan du hitta information för din släktforskning

Alla har vi våra intressen. Kanske tillhör släktforskning ditt intresse? Hittar du det du söker eller har du fastnat i din sökning? Vad gör du för att koppla av från släktforskningen? Många frågor som har flera svar. Har man fastnat och inte vet var man ska vända sig kan det vara skönt att veta var man kan gå för att få hjälp med att fortsätta sitt arbete med släktforskningen. Det finns många knep och många valmöjligheter när det kommer till att släktforska. Man måste bara hitta dem.

Släktforskning är en rolig hobby och det är just det den ska fortsätta att vara. Rolig. Det är lätt att fastna och man vet inte alltid hur man ska komma vidare i sitt arbete. Var kan man vända sig? Vem kan man fråga? Egentligen är det enbart fantasin som sätter stopp för sökandet efter sina förfäder. Man kan få mycket information genom det som enkelt kallas för mun till mun. Att lyssna på dem som vill prata. Människor ser och hör mer än vad man ibland tror.

Kyrkoböckerna

Förr i tiden förde prästerna in all information i kyrkoböckerna om sina församlingsbor. Mestadels för att hålla reda på vad som hände i samhället. Då tänkte man kanske inte på att det skulle vara bra information för dem som vill ta reda på vem deras förfäder var. Det är i våra kyrkoböcker som allt startar kan man säga. Det är där man kan gå tillbaka i leden och få veta när en person dog och när nästa föddes. Man kan även se under vilka år de bodde i samhället.

Fråga personer i din omgivning

Många äldre människor sitter inne med en hel del information. De har funnits med länge och har samlat på sig en hel del bekanta, så om inte de känner personen själv så gör andra det. Präster på den ort man tror att en person kom ifrån brukar veta en hel del. Skulle man befinna sig långt därifrån finns det telefon som man kan använda sig utav. Det mesta går att ta över en telefon idag. Eller via mejl. De flesta församlingar har kontaktuppgifter till sina församlingsbor.

Bibliotek

Idag finns det bibliotek i nästan varje ort, och i flera av dem så erbjuds det datorer där du kan släktforska om du vill. De har oftast information i datorer men även i tidningar kan man få tag på en del av det man söker. De har oftast personal med som vet hur det fungerar och vad du kan söka på. Många av biblioteken har även speciella program som är gratis att använda som du kan få ta del av medan du sitter där.

Internet

Internet är en bra källa till information. Det är en stor källa som alla forskare har nytta av. Det finns program på internet som gör att du lätt kan hitta det du söker. Även det du inte sökte efter. Informationen är stor och valmöjligheterna är otroligt många. Det finns hemsidor med all information som man behöver för att komma vidare till nästa steg. Oftast som nybörjare så vet man inte var man ska börja, men all den informationen finns bland annat på nätet.