Genealogi i Sverige

Det finns olika anledningar till att man vill utforska sin släkt bakåt i tiden. Ofta kommer känslan av att vilja veta mer när man själv växer upp i sina tonår och undrar över det mesta i livet, eller kanske när man får egna barn och livets träd blir påtagligt. För de äldre generationerna är det ofta en sysselsättning och en nyfikenhet för hur livet gestaltade sig för sina förfäder, vart de kom ifrån rent geografiskt och hur livet artade sig för de tidigare generationerna.

Genealogi kallas för en historisk hjälpvetenskap där resultaten kanske inte har en livsviktig betydelse för forskningen, men den finns där som ett historiskt landmärke. Forskning som belyser sjukdomars genetiska arv hos såväl människor som djur kallas mer korrekt för fylogeni. Här studeras det evolutionära släktskapet för att hitta rena släktlinjer inom djurvärlden för att avla fram friska exemplar. Oavsett typ av forskning och letande, så byggs och skapas det fantastiskt många släktträd runt om i landet och i Sverige är det ganska lätt att släktforska.

Genealogi i Sverige

I Sverige är det förhållandevis lätt att hitta omfattande dokument och samlad information om sin egen släkt. Vi har olika register som noggrant har fyllts i sedan många år tillbaka. Kyrkoböcker, värnpliktsregister, elevlistor och även inom den sociala sektorn där barn togs om hand eller adopterades av olik anledningar. Detta är inte DNA släktforskning utan efterforskning av familjemedlemmar, ett sökande efter en bror eller syster längre bak i släktledet. Eftersom Sverige varit utan krig i så många år har vi även stor kontroll på när och varför människorna avled.

Några av arkiven som finns att hämta information ur i Sverige är kyrkoböcker. Här finns kyrkoböcker välbevarade så långt tillbaka som senare delen av 1600-talet. I böckerna noterades de boende i kyrkans socken, vem de gifte sig med, vilket yrke de hade, hur många barn de fick och när de fick barn. Ofta finns det små noteringar att följa på detaljer när det gäller sjukdomar och andra avvikande händelser. Ett register som är viktigt för att hitta många av de släktingar och barn som blev bortlämnade är registret för barnhusbarn.

Att börja släktforska – en resa i det förflutna

Att släktforska är inte bara att läsa dammiga sammanställningar och listor från kommunens arkiv, du bör börja med dig själv och backa i tiden steg för steg. Sätt dig ner och belys din närmsta familj och släkt och börja med att begränsa dig, kanske till mammas sida om det är där du är mest nyfiken. Sedan gäller det att ta tag i de släktingar som lever än idag. Vad kommer de ihåg och vilka frågor och funderingar har de själva? Notera och strukturera alla detaljer, årtal, yrken och annat som dyker upp.

Foton är viktiga, vilka är personerna och vart är fotot taget? Vem fyllde år eller döptes? När du har skapat dig en grund är det dags att hitta en släktforskarförening i ditt geografiska område. Här finns mycket fakta att hämta, du lär dig genom att gå en kurs och du kan träffa andra lika nyfikna som du. Det är ett fåtal släktforskare som upptäcker exceptionella händelser, ofta är det en helt normal släkt du har med dig i bagaget, men ack så roligt att veta lite mer om personerna. Lycka till!