DNA släktforskning

Genealogi är läran om människors släktförhållanden och tack vare genealogins historia har det blivit mycket enkelt att släktforska. I Sverige är det ovanligt lätt att släktforska eftersom vi har bevarat många kyrkoböcker som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. De kyrkoböcker vi har bevarat består framför allt av födelse-, vigsel- och dödsregister. I landsarkiven finns även husförhörslängder som skrevs på 1700-talet. Husförhörslängderna innehåller uppgifter som står i kyrkoböckerna om hur många invånare som var i en församling. Syftet med de böckerna var för att upprätthålla folkbokföring.

Arkeologer samt privatpersoner använder sig av DNA-tester för släktforskning, för att identifiera rötter i etniska folkgrupper eller för att verifiera släktskap. DNA-tester används inte bara för släktforskning utan kan också användas för att få fram anlag för ärftliga sjukdomar, men även för olika brottsutredningar. Många brottslingar har fått släppas tidigare än sitt tidbestämda straff då det har visats att de var oskyldiga tack vare just DNA-test. Eftersom att personuppgifter från hela Sverige nu ligger datoriserat, har det blivit lättare att forska om sin släkt.

Hur gör man?

När man vill göra ett DNA-test via nätet finns det många sidor att vända sig till. Några av dem är ancestry.se, myheritage.com och geni.com. Hur man går till väga på varje webbsida står klart och tydligt. Det kan skilja sig en del från sida till sida. Men de flesta går till på detta vis. Först beställer man hem ett DNA-kit som man därefter får särskilda instruktioner för, oftast brukar det vara ett salivprov. Efter man skickat in provet kan det ta upp till 3 månader att få svar.

Utan kostnader

De allra flesta webbsidorna om släktforskning kostar pengar, men såklart finns där sidor som är gratis också. Webbsidan Wikitree.com är ett exempel på en gratis hemsida. Man kan även göra andra släktforskningar utanför internet. Det finns som det nämnts förut, många kyrkoböcker som man kan använda sig av, men det finns också myndigheter med arkiv och register som man kan höra av sig till för svar om släktforskning. En sådan myndighet är till exempel Skatteverket. Man kan dock endast få hjälp med levande personer av Skatteverket.

Andra hjälpmedel

Andra hjälpmedel utanför internet är Landsarkiven. Landsarkiven utför släktforskning, men inte gratis. Av dem kan man få kopior från Svenska kyrkan och Riksarkiven, där de har antecknat personens födelseort, yrke, föräldrar och barns uppgifter, men där de även har skrivit ned in- och utvandring.

Bouppteckning kan också hjälpa till vid djupare utredning. Där uppges vilka som är dödsbodelägare, efterarvingar och även testamentariska arvingar. En bouppteckning är en skriftlig handling enligt lag som ska redovisa samtliga tillgångar samt skulder i samband med dödsfall och konkurs.

Föräldrar till gammelfarfar

Att släktforska kan vara till mycket hjälp i många olika situationer. Kanske behöver du hjälp med att veta vem som är dina riktiga föräldrar, eller vill kanske veta vad din gammelfarfar gjorde under sin livstid? Just nu finns det även många privatpersoner men också släktforskarföreningar som har skapat ett stort antal cd-skivor som man säljer, eller lägger upp fritt på webbsidor. Informationen får man ifrån Google och det är mycket vanligt att man använder sig av släktforskningssidor. Prova DNA släktforskning redan nu och se vilka hemligheter som finns i ditt släktträd.